Как да рекламираме в Pinterest

Станислава  Кавръкова

от Станислава Кавръкова

10.10.2023

Pinterest е уникална социална мрежа, базирана на визуалното представяне на информацията. Потребителите могат да създават виртуални "дъски" (boards) и да "прикачват" (pin) картинки, видеоклипове и линкове към тях, споделяйки своите интереси и идеи със света. Този уникален подход прави Pinterest идеална платформа за визуален маркетинг. Потребителите използват Pinterest, за да намерят идеи и вдъхновение за различни проекти и интереси, като готварство, мода, декорация на дома и много друго. Въпреки че първоначално Pinterest беше платформа, фокусирана върху личните интереси и хобита на потребителите, тя стана мощен инструмент за реклама. В тази статия ще разгледаме подробно възможностите за реклама в Pinterest, основните стъпки и възможности. 

Защо да рекламираме в Pinterest?

Pinterest има голяма и активна потребителска база, която представлява ценна аудитория за различни видове бизнеси. Нека разгледаме основните предимства на рекламирането в Pinterest:
• Визуален маркетинг - Платформата е насочена към визуално представяне, което позволява на маркетинговите послания да бъдат по-запомнящи се и вдъхновяващи.

• Високо ангажиране - Потребителите на Pinterest са активни и ангажирани, често търсейки нови идеи и продукти.

• Покупателна наклонност - Мнозина от потребителите използват Pinterest за планиране на покупки, което го прави идеална платформа за e-commerce бизнеси.

• Глобална обхват - Pinterest има голяма глобална аудитория, което предоставя възможност за достигане на потребители по целия свят.


За кои бизнеси е подходяща рекламата в Pinterest?

Рекламата в Pinterest е подходяща за много видове бизнеси, но е особено ефективна за следните сфери:

  • Мода 
  • Интериорен дизайн 
  • Готварство и рецепти
  • Туризъм и пътувания
  • Креативни проекти и хобита
  • Организиране на събития 
  • Маркетинг и реклама

Определяне на рекламната стратегия в Pinterest? 

1. Определяне на целите - Първата стъпка при управлението на рекламата в Pinterest е определяне на целите на кампанията. Това може да бъде увеличаване на трафика към уебсайта, увеличаване на продажбите, повишаване на осведомеността за марката или други маркетингови цели.

2. Подходящи типове реклама и формати - В зависимост от целите, рекламодателите избират подходящите типове реклама в Pinterest, като "Promoted Pins" (промотирани пинове), "Shopping Ads" (обяви за пазаруване), "Video Pins" (видео пинове) и други. 

3. Медия план - Основен елемент на рекламната стратегия е изготвянето на медия план. Този план включва определяне на кампаниите, към които ще се насочва рекламата, както и насочването към конкретни аудитории и ключови думи.

4. Бюджет - Бюджетите могат да бъдат дневни, седмични или месечни. За постигане на заложените цели е много важно правилното определяне на рекламния бюджет.

5. Анализ на резултатите - Важна част от управлението на рекламата в Pinterest е анализирането на резултатите.

 

Какви видове реклама има в Pinterest?

pinterest-ads

Pinterest предлага няколко възможности за рекламиране:

1. Consideration (Traffic): Този тип реклама има за цел да привлече посетители към уебсайта на бизнеса. Рекламодателите могат да създават "Promoted Pins" (промотирани пинове), които водят до специфични уебсайтове или лендинг страници. Този формат помага на компаниите да генерират трафик и интерес към техните продукти или услуги.

 

2. Conversions: Фокусира се върху стимулирането на конкретни действия от страна на потребителите, като например покупки, регистрации или изтегляния на приложения. Рекламодателите могат да използват "Promoted Pins" за насочване на потребители към целевите страниците с цел постигане на конверсии.

 

3. Video Views: Този формат на реклама включва видеоклипове, които се промотират във фийда на потребителите. Това позволява на бизнесите да представят продукти, услуги или съдържание чрез визуални и движещи се изображения. "Promoted Video Pins" (промотирани видео пинове) могат да бъдат използвани за увеличаване ангажираността на аудиторията.

 

4. Brand Awareness: Целта на Brand Awareness кампанията е да насочва към увеличаване на осведомеността за марката или продуктите на бизнеса. Такъв тип кампании в Pinterest могат да бъдат насочени към достигане на възможно най-голям брой потребители, които ще видят рекламното съобщение, без обаче да насочват към конкретни действия като клик или покупка.

 

5. Shopping Ads: Този тип реклама позволява на онлайн магазините да представят продукти директно в Pinterest. "Shopping Ads" включват снимки на продукти, цени и линкове към онлайн магазини, което улеснява потребителите да извършват покупки директно от платформата.

Изборът на подходящ тип реклама в Pinterest зависи от целите и стратегията на маркетинговата кампания. С разнообразието от формати, рекламните възможности на Pinterest предоставят на бизнесите гъвкавост и възможност да постигнат специфични маркетингови цели. Ако имате въпроси относно рекламата в Pinterest, екипът на update.bg ще Ви помогне в създаването и проследяването на кампании, подходящи за вашия бизнес. Свържете се с нас

 

Още от журнала

icon-swipe