Най-скъпите сделки с NFT

Update.bg

от Update.bg

07.04.2022

Както вече стана ясно бързото развитие на дигиталния свят води и до разввитието на нови инструменти за генериране на печелба в дигиталния свят. NFT набират скорост и се котират все повече. Това са криптоактиви, които регистрират собствеността върху цифрови файлове на реални обекти – изкуство, музика, видеоклипове и др. Те свързват творците и артистите директно с инвеститорите, като елиминират нуждата от посредници, правейки сделките бързи и лесни. В последно време пространството на NFT се разрасна, като според докладите най-голямата борса OpenSea е регистрирала продажби за близо $5 млрд. през януари. Ето защо решихме да ви представим някои от най-скъпите сделки с тези активи.

(Забележка: Цените са в щатски долари поради променливия характер на блокчейна на Етериум. Всички цифри са точни спрямо цените на Етериум към момента на продажбата.)


Кръстопът на Beeple – $6.6 млн.

Кръстопътят на Бийпъл е кратък 10-секунден филм, в който се изобразяват хора, които минават покрай голямо паднало тяло с изписани върху него обиди. Произведенията на Бийпъл са толкова високо ценени, защото предлагат нещо малко по-различно от стандартно NFT, а цената говори сама за себе си.


Колекцията Cryptopunks на обща стойност $60.98 млн.

CryptoPunk е 24×24 пиксела, 8-битов стил уникален аватар, който се предлага под формата на NFT. Тяхното създаване започна като експеримент, проведен от разработчиците на софтуер Мат Хол и Джон Уоткинсън през 2017 г. Двамата искаха да създадат софтуерна програма, способна да генерира хиляди уникални аватари. Програмата е произвела общо 10 000 аватара. Разработчиците създадоха 9 редки извънземни, 5 от които вече са продадени на обща стойност от над $60 млн. Най-скъпият от тях CryptoPunk #5822 бе продаден за $23.7 млн.


HUMAN ONE на Beeple — $28.985 млн.

Beeple е продал някои от най-скъпите NFT на всички времена, като три от тях са в топ 10. HUMAN ONE е продаден на 9 ноември 2021 г. за сумата от почти $30 млн., която е тясно свързана с предишната му творба „Everydays“. Тя е придобита от швейцарския предприемач Райън Зур.


Clock – $52.7 млн.

Часовникът от Пак и Джулиан Асанж е още един динамичен NFT, който отброява броя на дните, през които основателят на Уикилийкс Асанж е в затвора. NFT има за цел да събере средства за правната защита на Асанж и е спечелен на търг от AssangeDAO – група от 10 000 поддръжници, които са се обединили и са купили актива с обединените си средства. Цената, която заплатиха е $52,7 млн.

 

Every day: First 5000 — $69.3 млн.

Още един екземпляр на Beeple и най-скъпият NFT, продаван някога на един-единствен собственик – и за това има основателна причина. Творбите на Beeple са на много високо ниво и се ползват с голямо уважение в общността, а това произведение по същество е колаж от 5000 негови творби. От 2007 г. той обещава да създава по едно произведение на изкуството всеки ден и това е резултатът. На 2 декември 2021 г. този екземпляр официално изпреварва останалите и заема първото място с цена от $91.8 млн. Около 28 983 участници се събраха, за да станат общи собственици на това произведение на изкуството. Освен Clock, това е единственото друго произведение в този списък, което има множество собственици. „Това е невероятен момент за NFT с един от най-добрите дигитални художници, който постави този рекорд на Art Basel“, каза Дънкан Кок Фостър, съосновател на Nifty Gateway, в съобщение за медиите. „Това е още едно потвърждение за NFT като средство за изкуство и иновации, които могат да бъдат интегрирани само чрез блокчейн технологията.“


Първият tweet – $2.9 млн.

Първият туит на главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси бе продаден за почти $2,9 млн. въз основа на цената на Етериум в момента на продажбата. Туитът, в който се казваше: „Just setting up my twttr“ („Току-що настройвам своя twttr“), е публикуван за първи път на 21 март 2006 г. В момента цената му се вдига и той вече е предложен за продажба за $48 млн.

Сами виждаме, че светът на NFT се разширява изключително бързо и, ако още не сте го направили, време е да се впсунете в него. Бъдещето е тук, бъдете част от него!

Ако имате нужда от помощ с разработването на уеб сайт или развиване на акаунт в социалните мрежи не се колебайте да се свържете с екипът на Update.bg при първа възможност.

 

Още от журнала

icon-swipe