Страница Error 404 и как да превърнем грешката в добро потребителско преживяване

Иван Георгиев

от Иван Георгиев

05.11.2023

Страниците с грешка "Error 404" са идеалната площадка за UI / UX дизайнери да освежат уменията си, но истината е, че почти на всеки потребител му се е случвало да се "сблъска" тази страница. Технически причината за съобщението "Error 404" се получава при опит за достъпване на уеб страница или съдържание, което не е намерено на сървъра, но това е една друга тема. Целта на тази статия е да се опитаме да превърнем грешката в по-добро потребителско преживяване и да извлечем ползи от нея.

Направил съм някои проучвания онлайн, за да разбера от какво имат нужда потребителите като се натъкнат на страница "Error 404".

 

 

Намерих следните основни точки като най-важни: 

 

1. Страницата с грешка 404 трябва да е на ясен и разбираем език - без технически жаргон.

2. Потребителите се нуждаят от точна и ясна информация, за да разберат какво се е объркало.

3. Конструктивните съобщения помагат на потребителите да продължат своето пътуване.

4. Дизайна трябва да е консистентен, за да информира ясно потребителя къде се намира.

5. Добавяйте бутон "Начало" като основен CTA.

6. Избягвайте множество опции за навигация, оставете само "Начало" при възможнсот. 

7. Опитайте се да не използвате повтарящи се или ненужни думи.

8. Малко доза хумор няма да е излишна.

 

Ето няколко примера на разработени

от нас уеб сайтове.

Страница 404 за myplan.bg

Страницата 404 е разработена за SaaS платформата myplan.bg като нулата символизира задните части на наведен майстор, който търси нещо, обикновено инструменти. Потребителите на платформата са хора в сферата на услугите по домовете и целта е хумористочно да се представи, че нещо е изгубил (в случая това, което търси). Добавен е и бутон "Разкарай ме от тук", който ще го отведе до началната страница на платформата.

 

 

Страница 404 club Fabric

Тази страница е разработена за Club Fabric. Текста в страницата е неравен, съчетан с двойни виждания, както типично подпийнал човек би го видял. Ясно е описано, че нещо се е объркало и е добавен бутон "Click me", който ще го отведе до началната страница.

 

 

Страница 404 - Update.bg

Това е нашата страница 404, като в нея отново хумористично е показано, че това е просто грешка и не бива да се ядосваш :) Добавен е и бутон, който да те отведе към началната страница.

 

Финални думи

Полезните страници с грешка 404 намаляват степента на отпадане и поддържат ангажираността на потребителите в уеб сайта. Също така положителното потребителско изживяване поддържа SEO на страниците в добро състояние, като по този начин подобрява класирането при търсене.

Всички съвети по-горе се основават единствено на мое собствено проучване. Разбирам сложността на проектите и техните бизнес нужди и че не винаги е възможно да се реализира страница 404 със съветите по-горе.

Ето и един полезен ресурс, в който ще откриете напълно безплатно илюстрации за страници 404. Чувствайте се свободни да използвате тези илюстрации както за лични, така и за комерсиални проекти.