Безплатни онлайн тулове за създаване на готино съдържание

Update.bg

от Update.bg

05.05.2022

Когато говорим за създаване на съдържание знаем, че качественото съдържание изисква използването на различни инструменти. Не случайно дигиталния свят се развива така главоломно, тъй като той е пълен с всевъзможни инструменти, които помагат на дигиталните гурута да работят по-бързо, по-качествено и по-ефективно и сега си мислите: „Да, но за всички тези инструменти са нужни много пари“, aми не е точно така. Да, наистина, най-качествените инструменти и банките с най-добрите изображения изискват заплащането на абонаменти, но има и инструменти, които успешно може да използвате безплатно. Разбира се, има доста ограничения при тях, но дори и при тези условия, човек спокойно може да ги използва и да създаде също толкова впечатляващо и качествено съдържание.


Нека започнем с банките за снимки

Когато горовим за снимки и изображения много важно е да внимаваме за авторските права. Затова обикновено, ако нямаме собствен снимков материал, прибягваме до стокови изображения. Ето някои предложени откъде може да свалите безплатно стокови видеа и снимки:

Pexels.com – макар и доста ограничен от към безплатно съдържание, все пак сайтът предоставя добри възможности за качествени изображения и стокови видеа.

Freepik.com – сайтът предоставя възможност за до 10 безплатни векторни изображения, стокови снимки или PNG файлове на ден.

Vecteezy.com – предоставя Creative Commons изображения с високо качество.


Текстът е важен елемент от качественото съдържание, като тук говорим и за неговата визия – шрифтът (font), който използваме. И особено, когато се налага да съчетаем два или повече шрифта визуално. Настръхнахте, нали? Спокойно, FontJoy е тук, за да ви улесни в намирането на страхотни комбинации от шрифтове. Той използва невронна мрежа, за да предоставя предложения за шрифтове, като ги показва в реално време, за да ви помогне да получите по-добра представа за това как изглеждат заедно. След като вече сте си избрали готините шрифтове, най-вероятно ще ви се наложи да си ги свалите отнякъде.

Вашите варирати са:

Google Fonts – улеснява потребителите да добавят шрифт директно към своя уебсайт или да го изтеглят на компютъра си, за да го използват по-късно. Всички налични шрифтове са с отворен код, т.е. потребителите могат да ги персонализират, подобряват или споделят, в зависимост от нуждите си. Други доста обширни библиотеки за шрифтове, които може да използвате безплатно са DaFont, 1001 Free Fonts и Font Squirrel.

Обикновено, когато пишем текстове, се налага да използваме определен набор от ключови думи, които да ни помогнат за оптимизация на съдържанието. Ето защо ви предлагаме следните два инструмента, които смятаме за доста добри при подбор на ключовите думи:

Google KeyWord Planner – е инструментът за проучване на ключови думи на Google. Използвайте го, когато търсите ключови думи за SEO оптимизация или искате да наддавате за PPC.

KeywordTool.io също е страхотен инструмент на Ubbersegest, който може да ви помогне с планирането на ключовите думи.

След като вече споменахме стоковите снимки и видеа, добре е да ви споделим и някои онлайн инструменти за тяхната обработка, които може да изпозлвате напълно безплатно. Разбира се, не отхвърляме по никакъв начин Photoshop, CorelDraw, Adove Premier или Adobe Affter Effects, но решихме да ви предложим някои техни безплатни онлайн алтернативи, като:

Pixlr X , наследник на Pixlr Editor, един от най-добрите според нас, безплатни онлайн фото редактори. Новата версия е с някои подобрения – базиран е на HTML5, а не на Flash, което означава, че може да работи във всеки съвременен браузър. Освен това е елегантен и добре проектиран, с интерфейс, който напомня на Photoshop Express. С Pixlr X можете да правите фини промени на цветовете и наситеността, да изостряте и размазвате изображенията, да прилагате ефекти на винетка и рамки и да комбинирате няколко изображения. Има и поддръжка на слоеве – усъвършенствана функция, която няма да намерите в много безплатни онлайн редактори на снимки, както и набор от инструменти за рисуване и чертане.

WeVideo – безплатен софтуер за обработка и редакция на видеа. Подходящ е както за професионалисти, така и за любители. Това означава, че можете да създавате професионално изглеждащи видеоклипове за нула време, независимо от уменията ви.

И накрая, но не на последно място препоръчваме един инструмент за social media management.

Simplified е приложение, което ти помага в разработката и публикуването на съдържание за социалните медии – Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Tumblr; за създаване на лого и писане на SEO-оптимизирано съдържание или създаване на темплейти за Shopify, а също така билборди и много други.

Да, вече всички са запознати с Canva, но всеки има нужда от различни инструменти, а и всеки човек е различен, нали? Пък и всеки тул си има своите по-големи плюсове. Знаем, че дигиталния свят е бъкан от инструменти и те се променят всеки ден. Затова честичко ще споделяме с вас подобна информация, защото искаме да сте в крак с тенденциите и да си създавате готино съдържание.


А ако не ви се занимава с това и искате някой друг да поеме тази работа, ние от агенция за дигитален маркетинг Update.bg сме винаги насреща, не се колебайте да се свържете с нас.

Още от журнала

icon-swipe